2020

Kladenie vencov

Uctili sme si pamiatku obetí II. svetovej vojny

Dňa 5. mája sa pri Pamätníku osloboditeľov v Seredi konalo spomienkové stretnutie pri príležitosti 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

Tento najkrvavejší konflikt v dejinách ľudstva sa v Európe skončil 8. mája 1945, keď v Karlshorste pri Berlíne, v hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk bojujúcich na území Nemecka, podpísali dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka a o zastavení bojov nemeckých vojsk. Kapitulácia nadobudla platnosť 9. mája. Podpis znamenal koniec 2. svetovej vojny v Európe, miestne boje však pokračovali až do 15. mája. Druhá svetová vojna sa začala 1. septembra 1939. Odhaduje sa, že v nej zahynulo najmenej 50 miliónov ľudí, hlavne civilného obyvateľstva, 35 miliónov ľudí utrpelo zranenia. Materiálne škody boli nevyčísliteľné. Vojnový konflikt pokračoval v Ázii, v auguste zvrhli Američania atómové bomby na japonské mesta Hirošimu a Nagasaki. Druhá svetová vojna sa definitívne skončila 2. septembra 1945 podpísaním japonskej kapitulácie.

Každý rok si v Seredi pri Pamätníku osloboditeľov pripomíname pamiatku všetkých hrdinov II. svetovej vojny. Tento rok v úzkom kruhu položili veniec na znak úcty Ján Račkovič – zástupca SZPB, Ondrej Urban – predseda klubu vojakov SR v Seredi a Štefan Jangl – prezident UN Veteran Slovakia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *