2017

Pietny akt v Seredi

Dňa 23. januára 2017 sa na mestskom cintoríne v Seredi konal Pietny akt pri príležitosti 11. výročia vzdania pamiatky ženistovi a vojnovému veteránovi plk. Štefanovi Ivanovi ako aj ďalším 41 príslušníkom OS SR, ktorí tragicky zahynuli pri havárii lietadla neďaleko maďarskej obci Hejce pri návrate misie v Kosove. Pietny akt pokračoval v kostole sv. Jána Krstiteľa zádušnou svätou omšou za padlých vojakov v mierových misiách, ktorú celebroval diecézny biskup- ordinár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky mons. František Rábek.

Pietneho aktu sa okrem manželky, dcéry a syna Štefana Ivana zúčastnili: Mons. František Rábek diecézny biskup – vojenský ordinár, zástupca veliteľa pozemných síl OS SR brigádny generál Ing. Juraj Krištofovič, zástupca veliteľa 1. mechanizovanej brigády plk. Ing. Miroslav Fázik, biskupský vikár pplk. Mons. PaedDr. Jozef Michalov, vojenský dekanVeliteľstva pozemných síl Trenčín pplk. Mgr. Juraj Sitaš, kaplán Ženijného práporu Sereď por. Mgr. Peter Dobrovodský, primátor mesta Sereď Ing. Martin Tomčányi, veliteľ Ženijného útvaru v Seredi pplk. Ladislav Kisel, prezident UN VETERAN SLOVAKIA  plk. v.v. Štefan Jangl, predseda Zväzu vojakov SR-klub Sereď pplk. v.v. Rudolf Tóth ako aj členovia klubu a príslušníci ženijného práporu Sereď.

Tragédia pred jedenástimi rokmi zasiahla celé Slovensko. Antonov 24 letel z Prištiny a do cieľa na letisko v Košiciach mu chýbalo iba pár kilometrov. Lietadlo ale do cieľa nedoletelo. Pre rodiny, kolegov a priateľov sa tento deň stal dňom plným bolesti a smútku. Jedným z obetí bola aj plk. Štefan Ivan.

Plukovník Ivan sa počas svojho profesionálneho života venoval niekoľko rokov v posádke Sereď príprave ženijných špecialistov a od roku 1993 špeciálne príprave vojakov do zahraničných operácií, ktorých sa opakovane aj osobne zúčastnil. Svojou ľudskou statočnosťou bol príkladom pre všetkých profesionálnych vojakov a preto vzdávame hold plukovníkovi Štefanovi Ivanovi nielen ako príkladnému dôstojníkovi Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ale aj ako človeku a priateľovi, ktorý mal rád šport a na jeho počesť organizuje UN VETERAN SLOVAKIA turnaj v minifutbale – Memoriál plk. Ivana o Putovný pohár veliteľa Pozemných síl v spolupráci s veliteľom ženijného práporu Sereď a za aktívnej pomoci mesta Sereď, členov Zväzu vojakov SR klub Sereď a aj takto si v tomto regióne spomíname na tohto vynikajúceho človeka-vojaka. Táto spoločná športová aktivita je nielen spomienkou ale aj jeho odkazom spolupatričnosti profesionálnych vojakov , vojakov vo výslužbe a vojenských dôchodcov. UN VETERAN Slovakia si túto spolupatričnosť plne uvedomuje a preto sa snaží aktivity, ktoré vedú k spojovaniu, zbližovaniu, spolupráci medzi vojakmi podporovať a je pripravené aj v budúcnosti tieto aktivity zaradovať do svojich plánov.

Spomienku na plukovníka Ivana si pripomínajú nielen vojaci, ale aj občania mesta Sereď a regiónov, kde žil.

V roku 2007 mu mesto Sereď udelilo Čestné občianstvo mesta Sereď in memoriam.

Občianske združenie UN VETERAN SLOVAKIA podalo návrh na Trnavský samosprávny kraj (TTSK) návrh na udelenie „Pamätnej medaile predsedu TTSK – in memoriam“ plukovníkovi Štefanovi Ivanovi. Ocenenie prevzala pani Ivanová 2. októbra 2014 z rúk predsedu TTSK Tibora Mikuša .

V roku 2016 Obecné zastupiteľstvo v Tekovských Lužanoch, kde prežil svoje detstvo, schválilo udelenie ceny „Čestný občan obce In Memoriam“ pre plk. Ing. Štefana Ivana.

Aj tieto ocenenia potvrdzujú, že jeho vojenský život, ktorý tragický ukončil pád lietadla AN 24, prežil plnohodnotne čo oceňujú nielen Ozbrojené sily SR, ale vážia si ho aj obyvatelia v regiónoch kde žil a zanechal svoj odkaz spolupatričnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *