2014

Návšteva z Rakúska

Dňa 1.12.2014 sa na pôde GŠ OS SR uskutočnilo stretnutie zástupcu NGŠ genmjr. Pavla Macka s predstaviteľmi slovenskej a zahraničnej organizácie príslušníkov mierových síl OSN v Sieni slávy MO SR. Na podnet prezidenta UN Veteran Slovakia plk. v.v. Štefana JANGLA, PhD. bol pozvaný na návštevu prezident Asociácie rakúskych mierotvorcov generál v.v. Günther GREINDL (jeho životopis nižšie), ktorý pôsobil v mierových misiách, či   už ako Veliteľ UNDOF v roku 1979 alebo ako veliteľ misie UNFICYP v roku 1981 či Osobitný splnomocnenec GT OSN v misii UNPROFOR v r.1994.
Významnou členkou delegácie bola aj pani Nasra Hassan, ktorá pôsobila v OSN 27 rokov a v rokoch 2004-2008 v centráli OSN vo Viedni mala vo svojej agende spoluprácu krajín Rakúska, Slovenska, Slovinska a Maďarska. Okrem prezidenta sa za UN V Slovakia zucastnili   Mgr. Ingrid Tomeková PhD., Ing. Miroslav Klimek, Ing. Ľubomír Mičátek.

Životopis generála v.v. Günther GREINDLA

Günther GREINDL sa narodil 18. marca 1939 v Hornom Rakúsku. Po dokončení Vojenskej akadémie vo Viedni v roku 1961 bol vyradený ako poručík a zaradený do zboru ženistov. V rokoch 1966 – 1969 absolvoval kurz Generálneho štábu na národnej
obrany akadémie vo Viedni.

Slúžil v rámci územnej obrany na spolkovom ministerstve obrany a veliteľa práporu v Krems-Mautern. Počas tejto doby absolvoval vysokoškolské vzdelanie v odbore územného plánovania  vo Viedni a bol zástupca Ministerstva obrany na rakúskej konferencie o územnom plánovaní. Od júla 1977 do septembra 1978 bol Chief Operations Officer mierových síl Organizácie Spojených národov Cyprus (UNFICYP) a veliteľ rakúskehokontingentu OSN.

V apríli 1979 pôsobil ako náčelník štábu OSN – Observer Force (UNDOF) v Damašku. V decembri v tom istom roku bol menovaný Force Commander UNDOF a súčasne povýšený na generálmajora. Od marca roku 1981 prevzal velenie mierových síl Organizácie Spojených národov na Cypre (UNFICYP).  Po dokončení funkcie ako Force Commander 1989 OSN bol poslaný ako vojenský pridelenec vo Švajčiarsku.

V apríli 1991 bol opäť poverený misiou Organizácie Spojených národov, a bol menovaný hlavným vojenským pozorovateľom OSN pozorovateľskej misie iracko-Kuwait (UNIKOM). Po svojom návrate bol menovaný vedúcim skupiny vojenskej politiky a
bezpečnostnej spolupráce Generálneho štábu Rakúska až do roku 2000.

Od roku 1992 do roku 2002 bol tiež predsedom projektu OSN “pre použitie vojenských prostriedkov a prostriedkov civilnej ochrany pri odstraňovaní následkov katastrof” (MCDA) a spolupredsedom konferencie OSN v Osle, v pokynoch pre použitie vojenských síl medzinárodnej pomoci pri živelných pohromách (zásady z Oslo) boli prijaté. Od októbra 1993 do apríla 1994 bol osobitným zástupcom generálneho tajomníka OSN v Organizácii Spojených národov pre ochranu síl v bývalej Juhoslávii (UNPROFOR). V auguste 2000 bol menovaný ako prvý rakúsky vojenský predstaviteľ EÚ, NATO a vojenských predstaviteľov ZEÚ v Bruseli. V roku 2002 odišiel do dôchodku.

IR Greindl je zakladajúcim prezidentom Asociácie rakúskych Peacekeeper(predtým modré prilby). Je ženatý a otcom troch synov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *