2016

Slávnostný nástup vojakov v seredských kasárňach pri príležitosti 23. výročia vyslania 1. jednotky ASR do operácie OSN

UN-VETERAN Slovakia v spolupráci so ženijným práporom v Seredi dňa 2. mája v priestoroch ženijného práporu Sereď zorganizovali slávnostný nástup príslušníkov ženijného práporu pri príležitosti 23. výročia vyslania prvej jednotky Armády SR do operácie OSN-UNPROFOR.

Slávnostného nástupu sa zúčastnili významní členovia organizácií, ktoré združujú vojnových veteránov –plukovník v.v. Ľubomír Kolenčík, čestný prezident Únie vojnových veteránov SR- prezident UN-VETERAN Slovakia – plukovník v.v. Štefan Jangl, – podplukovník v.v. Rudolf Tóth, predseda Zväzu vojakov SR – klub Sereď, plukovník v.v. Vladimír Žbodák, v sprievode ďalších členov svojich klubov.

Zhromaždeným vojakom sa prihovoril plukovník v.v. Štefan Jangl, zhrnutím najdôležitejších historických momentov vzniku a pôsobenia ženijného práporu mierových síl OSN. Ženijný prápor mierových síl OSN pôsobil na území štátov bývalej Juhoslávie v období od 1. mája 1993 do 26. februára 1998 v misiách OSN UNPROFOR a UNTAES a práve plukovník v.v. Jangl bol jeho štvrtým veliteľom.

Prítomným vojakom sa prihovoril aj plukovník v.v. Ľubomír Kolenčík, prvý veliteľ slovenského ženijného práporu v jednotkách UNPROFOR 1993.

Slávnostný nástup bol ukončený slávnostným pochodom nastúpených jednotiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *