2024

Pietny akt – 18. výročie pádu vojenského lietadla pri obci Hejce.

Dnes – 19. januára 2023 sme si pripomenuli 18. výročie od havárie slovenského vojenského lietadla pri maďarskej obci Hejce, ktorá si vyžiadala 42 obetí a bola najväčším leteckým nešťastím v dejinách samostatného Slovenska. Lietadlo AN-24 viezlo príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, ktorí sa vracali z misie KFOR v Kosove. Z 43 člennej posádky lietadla, haváriu prežil iba jeden, nadporučík Martin Farkaš.

 Lietadlo AN-24, ktoré viezlo domov príslušníkov Ozbrojených síl SR z misie KFOR v Kosove malo pristáť na letisku v Košiciach o 19:40 h. O 19:38 h ale informovalo Centrum riadenia vzdušných operácií o leteckej nehode. Lietadlo narazilo do kopca Borsó, neďaleko obce Hejce. Na miesto katastrofy okamžite vyrazili maďarskí aj slovenskí záchranári. Telá obetí našli roztrúsené v okruhu približne 100 metrov. A z lietadla zostali len časť kabíny, zadná časť trupu a obhorené rozptýlené trosky.

Pietny spomienkový akt sa uskutočnil o 11-tej hodine pri pomníku novodobým vojnovým veteránom v Liptovskom Mikuláši – Háj-Nicovô za účasti podpredsedu vlády a ministra obrany SR Róberta Kaliňáka, NGŠ OS SR gen. Daniela Zmeka, generality OS SR, pozostalých a zástupcov občianskych združení, ale aj vojenského diplomatického zboru.  Naše občianske združenie zastupovali:  viceprezident združenia  pplk.   v. v. Jaroslav Valko a pplk. v. v. Jiří Kvasnička.

Minister obrany a NGŠ OS SR vo svojich príhovoroch okrem iného zdôraznili, že   „ aj keď čas beží, no bolesť a túžba opäť vidieť svojich milovaných zostáva. Akokoľvek si želáme, aby dnes boli medzi nami, nie je to možné. Táto strata navždy poznačila rodiny vrátane tej vojenskej.“ Generálny vikár ozbrojených síl Mons. Michalov venoval všetkým zosnulým modlitbu.

Celý pietny akt môžeme zhrnúť slovami, ktoré zazneli pri neformálnych rozhovoroch a spomienkach na našich kolegov, ktorí sa nevrátili domov nielen z misie v Kosove, ale aj z iných misií: „Služba pre obranu vlasti tvorí úzko spätú rodinu. V mysliach nám preto navždy zostáva úcta a vďaka za všetky činy, spoluprácu a cenné chvíle s tými, ktorí už dnes nie sú medzi nami. Česť ich pamiatke, nikdy nezabudneme,“