2022

Oslavy 78.výročia SNP v Trnave

Pri Pamätníku Slovenského národného povstania (SNP) si v piatok 26. augusta 2022 zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), mesta Trnava a zástupcovia viacerých organizácií pripomenuli 78. výročie vypuknutia SNP a zároveň odchod trnavskej posádky na povstalecké územie. Pietna spomienka bola súčasťou trojdňových osláv výročia, v rámci ktorých pripravili výstavu, premietanie filmu i ukážky vojenského tábora.

„SNP, jeden z najvýznamnejších medzníkov v slovenských dejinách, mimoriadne hrdinský vzdor voči nacizmu a ľudáckemu režimu je dňom, ktorý si stále treba pripomínať. Odpor k neľudskému režimu, ktorý ničil civilizačné hodnoty, bol vyjadrením ľudskej túžby po dôstojnom živote,“ uviedol vo svojom príhovore predseda TTSK Jozef Viskupič.

Predseda Oblastného výboru Zväzu protifašistických bojovníkov Jozef Petráš pripomenul, že trnavská posádka spolu s piešťanskými letcami odišla do SNP 30. augusta 1944 v počte 3500 vyzbrojených vojakov a dobrovoľníkov ako jediná zo západného Slovenska. Vzápätí sa pod vedením Andreja Benku-Rybára, Mikuláša Čordáša a Karola Fraňa zapojila do bojov v oblasti Žarnovice a Horných Hámrov a ďalších lokalitách.

Historickú kulisu tvorili členovia Klubu vojenskej histórie (KVH) Trnavská posádka v dobových uniformách Slovenskej armády, ktorí zakončili pietny akt salvou z pušiek.

Na pietnom akte sa zúčastnila aj delegácia o. z. UN-Veteran Slovakia vedená plukovníkom v. v. Ing. Štefanom Janglom, PhD. a členmi UNVS pplk.v.v.Dr.Bernardom Rošteckým a pplk.v. v. Ing. Ondrejom Urbanom.